Welkom bij Lemster Studio

Welkom bij Lemster StudioOpmerking: deze pagina's zijn uiteraard hopeloos verouderd. Ooit begonnen om wat beginselen van web-ontwikkelen onder de knie te krijgen. Ik heb besloten het toch maar te laten staan.
 » 3 2 1

Van TRS-80 tot Pentium 4


Van kinds af aan ben ik met techniek bezig. Dat begon in mijn geval met electronica slopen (dank, pa en ma, niet drank, maar jullie zoon maakte meer kapot dan jullie lief was). Het eindigde met scholing in een technische richting. – Mijn ouders weten inmiddels dat de schade een doel diende –


Ik ben een 'nakomertje'. Daar kleven ook voordelen aan. Ik was ongeveer 11 jaar toen mijn >13 jaar oudere zwager de KIM-1 had gebouwd (een elektuur project ergens eind jaren '70). Foto van de KIM-1 Foto 2 van de KIM-1 Dit prehistorische computertje had een hexa­deci­maal toetsen­bordje, en resultaten werden getoond op een LED display met 6 digits. De processor (6502) was er een die je onder de microscoop nog kon volgen (zie hier)


Er zat een eenvoudig monitor programma in, waarmee je geheugenadressen kon raadplegen en schrijven, I/O kon bedrijven, en feitelijk kon programmeren. Zelfs debuggen hoorde tot de mogelijkheden (foutzoeken zeg maar), doordat je stap voor stap de instructies kon laten uitvoeren.


Elk segment van de 7-segments displays kon worden aangestuurd, waardoor zelfs eenvoudige spelletjes in omloop waren. Cool. Maar als 11-jarig binkie viel het kwartje niet – ja, die waren er in die tijd nog! –. Raadselachtig. Wat daar nou zo leuk aan was? Voor mij was het in elk geval een eerste kennismaking met wat je "computer" zou kunnen noemen.


De technische gegevens van de KIM-1:

Naam MOS KIM-1
Fabrikant Commodore / MOS
Jaar 1976
Programmeertaal Monitorprogramma / Hex
CPU MOS 6502
Kloksnelheid 1,00 Mhz
RAM 1152 Bytes
ROM 2048 Bytes
I/O 30 lijnen (sommige gebruikt voor de display / keyboard)
Prijs US$245

Het ging pas goed mis toen een paar jaar later de TRS-80 ten tonele verscheen. Dit zal ergens eind jaren '70 - begin jaren '80 zijn geweest. (zelfde zwager, zelfde 'nakomertje', zelfde voordelen: als je de TRS-80 wilde aanschaffen had je de financiele Foto van de TRS-80 draagkracht nodig waarin alleen een volledige baan voorziet, niet een krantenwijkje).


De TRS-80 werd door Radio Shack op de markt gebracht, en Tandy verkocht het apparaat. Dat was echt cool. Ik herinner me de eerste Flight-Simulator –dat ging op de KIM-1 niet zo best– en een dansend duiveltje "Dancing Demon".


Maar ook herinner ik me "Basic Level II". En "TRS DOS / NEW DOS". Als de dag van gisteren. Het apparaat kwam met een boek over BASIC. Dat was een eenvoudige programmeertaal. Ik was verkocht. En hoorde sindsdien echt bij het meubilair te "huize Zwager".


De TRS-80 was gebaseerd op de Z-80 (Zilog). Later zou ik tijdens de opleiding "Technische Informatica" op de MTS de Z-80 weer tegenkomen, als processor die helemaal ontleed zou worden, en waar we een werkend systeempje omheen zouden bouwen.


De specs mag ik niet onvermeld laten, want die logen er niet om – lees en huiver!


De technische gegevens van de TRS-80:

Naam TRS 80 Model I
Fabrikant Tandy Radio Shack
Jaar Augustus 1977
Programmeertaal Basic Level 1 (4k ROM modellen)
CPU Zilog Z80
Kloksnelheid 1.77 Mhz
RAM 4 kb / 16 kb afhankelijk van model (tot wel 48 kb!)
Prijs US$599,95 inclusief monitor

 » 3 2 1